LANARS

Hvor mye koster det å lage en nettside (offisiell guide for 2021)

Hvor mye koster det å lage en nettside (offisiell guide for 2021)
Tid til å lese
24 min
Del
Abonner
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og Googles Personvernerklæring og Vilkår for bruk gjelder.

Å lage en nettside kan virke enkelt. Du tenker kanskje: "Vel, alt jeg trenger er et par sider, litt info og et kontaktskjema". Så begynner du å tenke over det hele. Design, brukervennlighet, funksjonalitet, tekster, hvordan klientene skal kunne kontakte deg, hvor du skal få hosting og så videre. Hvordan velge et byrå for en slik oppgave? Hvordan gjøre nettstedet ditt populært? Hvordan fylle inn nok SEO-tags, men samtidig unngå at Google blokkerer deg? Det er mye å ta hensyn til. Så hvordan håndteres egentlig alle disse elementene? Før du lar frustrasjonen gå til hodet på deg, ta deg tid til å lese denne teksten. Den er kanskje lang, men også svært nyttig. Vi vil fortelle deg alt du trenger å vite. Vi håper informasjonen som oppgis vil hjelpe deg å forstå følgende: hvor og hvorfor du må investere penger i begynnelsen, hvordan du gjør dette på en effektiv måte og hva den totale kostnaden for å bygge et nettsted vil ligge på.

Kostnadene ved å utvikle en nettside forklart steg-for-steg

For å få oversikt over kostnadene forbundet med å bygge en profesjonell nettside, må du ta stilling til hvilken type side du trenger og velge hvilket land byrået du bruker holder til i. Når du begynner å jobbe med et team av utviklere diskuterer dere først hvilken oppbyggingsstruktur som vil fungere best, hvilke sider som skal inkluderes og hvordan. La oss også se på hvilke andre komponenter du betaler for når du bestiller en nettside.

UI / UX Design

UI og UX er forkortelser for User Interface og User Experience. Brukergrensesnittet og brukeropplevelsen er de aller viktigste elementene når det kommer til hvor brukervennlig nettsiden oppleves.  Det første begrepet handler om hvordan sidene presenteres, alt fra fargene på knapper til den generelle sammensetningen. Det andre handler om hvordan brukeren oppdager sidene og hvordan han oppfatter innholdet. Er siden enkel og behagelig å bruke? Er det enkelt å kjøpe et produkt og skrive inn en leveringsadresse?

Alt dette er viktig. UI / UX-design har betydning for nesten hvert eneste nettsted du kan tenke deg.  For å utdype viser vi til statistikken:

  • 40% av brukere innrømmer at de unngår å bruke nettsider som ikke har en klar struktur.

  • 94% av brukere forlater nettsider med dårlig design.

  • 67% av brukere kjøper varer via smarttelefoner, og derfor har mobiltilpassede nettsider mer for seg enn eksisterende desktopversjoner.

Det er derfor designet bør være perfekt skreddersydd og tilpasset de ulike plattformene som mobiltelefon, PC og nettbrett. Siden må være funksjonell, stilig, moderne og følge de gjeldende trendene. Designet må imidlertid gjøres fra bunnen av. Bare slik vet du at du er unik og skiller deg ut fra konkurrentene dine på markedet.

Integrasjon av database

I gamle dager måtte du inkludere all informasjon til koden for å legge den til nettsiden din. Nå har vi kommet dit at vi har forskjellige databaser som kan lagre en stor mengde data. Det er også en viktig tilleggsfunksjon: du kan jobbe med disse dataene. For eksempel er alle elementene og annen info fra nettbutikker plassert i databasen, og går direkte til nettsiden. Når du vil endre noe av dette, som å korrigere prisen eller andre spesifikasjoner, kan du gjøre det raskere, enklere og billigere direkte i databasen. En enkelt lagringsplass kan romme en meget stor mengde data.

Uten spesialkunnskap er det normalt å føle seg usikker på hva som er rett base å velge. Men det er nettopp derfor vi er her for deg. Vår erfaring viser at de beste valgene er PostgreSQL, MySQL / MariaDB, MongoDB og Redis. Vi har bred erfaring med disse databasene og kan garantere rask implementering til din nettside.

Front-end-utvikling

Du gjettet riktig, front-end-utvikling handler om forsiden av nettstedet ditt, design og grensesnitt. God koding definerer hvordan nettsiden oppleves og hvordan den fungerer, om den er rask og har en god struktur. Det krever bruk av HTML og CSS, Javascript og mange av deres biblioteker. En god utvikler vil alltid vite hvordan man lager en rask nettside som er godt strukturert med perfekt utseende. For å gjøre alt dette bra er det veldig viktig å ha god Back-End-utvikling på den andre siden.

Back-end-utvikling

Back-end-utvikling er en serverdel av produktet. Det er alt du ikke ser når du besøker et nettsted, den usynlige magien som skjer mens du bruker front-end-delen. Den sørger for handling når du trykker på knappen. Kommandoen går til serveren, mottar svaret på forespørselen din og kommer tilbake for å gi den til front-end-delen og dermed til deg. Det fungerer takket være forskjellige programmeringsspråk: Ruby, Java, Python, PHP med flere. Vi bruker NodeJS, PHP og Python til webutvikling.

QA

QA står for quality assurance, altså kvalitetssjekk. Når kodingen virker som den skal og designet ser fint ut kommer alt til QA eller testing for å se om nettsiden er klar. QA-spesialister sjekker funksjonaliteten og logikken til nettsiden. Han gjør et grundig søk etter potensielle problemer og feil. Han finner ut hva som er den sannsynlige underliggende årsaken til dem og kommer opp med løsninger for å fikse problemet.

Denne prosessen gjentas helt til alt fungerer perfekt. Først etter flere gjennomganger er nettsiden klar for å offentliggjøres. Det er slik vi gjør det - sjekk alt til det fungerer, som seg hør og bør. Derfor sier vi også at det er bedre å vente litt lenger enn å få et råprodukt.

Tilleggskostnader knyttet til en ny nettside

Det er lettere å forstå kostnadene knyttet til utviklingen av nettidene når vi ser på hvor mange som er involvert i prosessen: to typer utviklere, designere, QA-spesialister, prosjektledere og andre ansatte. Det er ressurskrevende å skape et kvalitetsprodukt som vil fungere perfekt og som ser bra ut. Du kan tenkte på det som komponenter som bidrar til suksess for ditt fremtidige produkt.  La oss se på hva mer vi trenger og hva som skal inkluderes i nettsidekostnadene.

Domenenavn

Domenenavnet er rett og slett navnet på nettsiden din. For eksempel www.applepie eller noe sånt. Du må kjøpe et domenenavn og registrere det. Det er (selvfølgelig, vil du kanskje si) best å velge et navn som er lett å huske eller bare tittelen på firmaet ditt. For å få et domenenavn må du først kontrollere om det er tilgjengelig (det er egne tjenester for dette formålet). Dersom det er ledig kan du kjøpe det. Selvfølgelig kan vi gjøre dette for deg - det kan være lønnsomt ettersom vi vet hvor du finner de beste tilbudene.

Hosting

Når du går inn på nettsiden din tenker du ikke over hvor alt innholdet du ser er plassert. Det er usynlig - dataene er plassert på en av serverne rundt om i verden. De eksisterer fysisk og må være veldig pålitelige for å kunne gi tilgang til nettstedet ditt når som helst. Hosting er ikke gratis - du må betale et selskap som eier det. Du leier domenet, og jo større nettstedet ditt er, desto flere ressurser er nødvendig for å drifte det.

Det finnes ulike typer hosting som eksisterer for ulike prosjekttyper. For eksempel er den enkleste og billigste typen virtuell hosting. Har du et lite nettsted, en landingsside eller en liten nettbutikk kan dette passe for deg.

Hvordan ser det ut? En server deles av alt fra titalls til tusenvis av nettsider. Tenk på den som et stort hus med mange leiligheter, som har felles kommunikasjon. Men hvis en leilighet bruker en stor mengde av ressursene vil de andre lide på grunn av det. Det er derfor en leverandør gir en gitt menge "kraft" til hver nettside som ligger på serveren. Denne typen hosting er det beste valget for små prosjekter fordi de egentlig ikke har behov for noe større og dyrere.

Den andre typen er en virtuell server. Noen få eiere deler en fysisk server, men de er uavhengige av hverandre. Det er som når du har en hytte på et felles hyttetun - du er mer selvstendig, men likevel har du noe til felles med dine naboer. Denne typen hosting er det beste valget for forum, bedriftssider eller større nettbutikker.

Den neste typen er å ha en dedikert server. I denne typen hosting eier du en egen server, og mulighetene din er bare begrenset bare av hvor kraftfull den er. Du deler ikke server med andre. Det kan sammenlignes med å ha ditt eget hus - tomten og huset er ditt og naboene, de er langt unna. En slik type hosting er å foretrekke for store nettbutikker, sosiale medier og store ressurskrevende prosjekter.

Sist men ikke minst har du skyhosting som et alternativ. I dette tilfellet betaler du ikke for fysisk plass, men bare for å bruke ressurser, og dataene dine er spredt rundt på forskjellige skyer og servere. Det høres kanskje rart ut, men denne typen hosting fungerer svært bra. Hvorfor? Skulle nettstedet ditt vokse får du behov for mer strøm. Den er mulig å hente fra forskjellige servere og du vil på denne måten bare få de gode kvalitetene. Du er ikke avhengig av en server og kan overføre mellom noen få av dem.

Hvis du ikke helt vet hva du bør velge, er vi alltid her for deg! Vi kan analysere, estimere dine behov og velge den beste varianten i henhold til ressursbruk slik at kostnadene til å drifte en nettside vil være rasjonelle.

SSL-sertifikater

SSL-sertifikat er nødvendig for å lagre personlig informasjon om brukere. Selv om du ikke selger noe, trenger du det for å kunne be om brukerens e-post på en trygg måte. SSL-sertifikat sikrer tilkoblingen når du sender personlige data til serveren.

Hvordan fungerer det? Et SSL-sertifikat krypterer informasjonen brukeren legger igjen på nettstedet ditt og sender det så i kryptert form til serveren. Først når informasjonen kommer dit, blir den omgjort til vanlig visning igjen.

Det finnes også forskjellige måter å få et SLL-sertifikat på. Det enkleste - ved å sjekke domenerettighetene dine. Alt du trenger å gjøre - å bevise ditt eierskap til domenet. For eksempel kan du få et spesialbrev på e-post som er låst til domenet og bevise dine rettigheter ved å følge instruksjonene i det. Det tar 20 minutter. Denne måten å få et SSL-sertifikat er best egnet for små prosjekter, blogger og enkeltsider med skjema for å ta bestillinger etc.

Den neste og mer seriøse måten å få et SSL-sertifikat på - for å bevise at bedriften din virkelig eksisterer. Du må overlevere offisielle dokumenter fra firmaet ditt. Denne måten passer best til mellomstore prosjekter som forum, nettbutikker og utdanningsplattformer. Utvidet kontroll for å få SSL-sertifikat er opprettet for seriøse prosjekter som offisielle nettsteder for store selskaper, statlige organisasjoner etc. Etter innkjøp av sertifikatet vil et sertifiseringssenter sjekke innkvartering, kontaktinformasjon, statlig registrering og forretningsrettigheter.

Med en slik type sertifikat får du en grønn linje når du skriver inn nettstedet, og det betyr at du fortjener brukerens tillit. Denne typen SSL er bare for juridiske institusjoner. Hva mer kan vi nevne? Det kan være greit å være oppmerksom på at det er noen ulike typer sikkerhetstiltak. Det avhenger av antall domener eller servere du trenger å beskytte. Hvis kundene dine bare legger igjen personlig informasjon på den ene siden er det bare det domenet som trenger beskyttelse.

Har du flere nettsider er det nødvendig med mer beskyttelse. Det vil si at hvis du har en nettside som ligger på forskjellige domener, trenger du SSL-sertifikatet for både domenet og underdomenene. Vær oppmerksom på slike ting - når det gjelder profesjonelle nettsider er din og brukerens sikkerhet kritisk viktig.

Vedlikehold

Har du allerede lansert nettsiden din? Vi gjentar - du må se etter siden fra begynnelsen og sjekke fra tid til annen om alt fungerer, om den responderer, er enkel å bruke og hvordan det ser ut for brukerne. Det er stor sjanse for at du vil prøve å gjøre den bedre og mer funksjonell.

Men alt vi har gjennomgått tidligere handler om å skape nye sider, ikke utbedringer av de som allerede eksisterer. Her er det copywritere, innholdsforvaltere og designere kommer inn. De som faktisk fyller nettsiden med innhold, produserer tekst og utvikler den. Kundesupport er også nødvendig å ha noen som tar seg av. Det handler om å kunne motta brev, forespørsler og bestillinger og svare på alle spørsmålene.

Det er ikke nok å starte - det viktigste å følge opp nettsiden ditt kontinuerlig. Selv når du mottar meldingen "nettstedet virker ikke" klokken 6 om morgenen bør du håndtere det så fort du kan. Det er derfor du bør velge gode spesialister til å støtte og utvikle nettsiden din. Den er tross alt en presentasjon av virksomheten din.

Kostnaden for å opprette en bedriftsnettside

Bedriften trenger en nettside for å skape en online tilstedeværelse. Det er nødvendig for å ha et lett synlig ansikt utad, og ikke minst bidrar det til å øke salget. Derfor må du ha god design, all nødvendig informasjon og muligheter til å kommunisere med kundene dine online. Strukturen til en forretningsside er som følger: Hovedside med attraktive tekster, en "Om oss"-side, priser, tjenestebeskrivelser, kontakter og popup-skjema for direkte henvendelser.

I tillegg kan du legge til produktene dine for salg på nettsiden, men det vil da bli en plattform for netthandel. Når vi snakker om virksomheten, er det viktig å gjøre nettstedet informativ men ikke overveldende og rotete. Det er en del utgifter forbundet med bedriftssider men det gir deg store muligheter til å utvikle din merkevare online. Omtrentlig pris for dette produktet starter fra 100.000,- NOK.

 

Vil du lage nettsted?

Kontakt oss for å gjøre det

Kostnader ved en nettbutikk

Selv enkle nettbutikker må ha en kraftig nettside som kan håndtere mange kunder på en gang og fungere perfekt 24 timer i døgnet, uansett hva som skjer. Dessuten er det slik at jo flere produkter du har til salgs, jo bedre må oppbyggingsstrukturen være. Det må være enkelt for din typiske kunde å finne produkt han trenger og deretter kunne kjøpe det med noen få klikk. Høy nedlastingshastighet kreves også - vær forberedt på å forbedre nettstedet regelmessig for å gjøre det raskere og forenkle kommunikasjonen med brukere.

For å øke salget må du jobbe med SEO, holde grensesnittet enkelt og pent, legge til forskjellige betalingsmetoder, og markedsføre merkevaren aktivt gjennom ulike kanaler. Behov som kan komme i tillegg - integrering med CRM, et regnskapssystem for å gjøre prosessene for ledelsen klare. Netthandelsplattformen koster litt, men verdt det da det gir uendelige muligheter i nettbasert salg. Kostnadene ved å utvikle en nettside for en nettbutikk er fra 200.000,- NOK hvis du vil ha et velfungerende og bra produkt.

Kostnader ved en landingsside

En landingsside er best egnet hvis du trenger å markedsføre en spesifikk tjeneste eller et enkelt produkt. En enkeltstående side med attraktiv design bidrar til å gi et stort fokus på hovedtjenesten og effektivt selge den. Du kan engasjere potensielle kunder via sosiale medier, gjøre omadressering til landingssiden din og bruke annonser.

Å skape en god landingsside krever informasjon som selger produktet på en tiltalende måte, gode bilder, kontakter og en hyggelig brukeropplevelse. Alt det nødvendige innholdet må presenteres på en kort og lakonisk måte. Strukturen bør inneholde et pent bilde med et slagord, en liste over fordelene med ditt produkt, prisliste, kjøpsinformasjon og noen ganger - anmeldelser. Prisen på en slik side er noe lavere - mellom 50-100.000,- NOK avhengig av dine ønsker og mål, samt tiden vi bruker på arbeidet.

Kostnader for å bygge en nettside i forskjellige land

Prisen på din fremtidige nettside avhenger mye av typen produkt, men hvor du får den produsert spiller også en rolle. Prisene i USA eller Storbritannia er for eksempel mye høyere enn lavkostnadsland i Europa. Deretter må du betale mer hvis selskapet ligger i Frankrike, Spania eller andre land. Prisingen påvirkes i stor grad av hvor agenturet ligger.

Hva med utviklernes kvalifikasjoner? Her situasjonen litt annerledes - i de fleste tilfeller arbeider utviklerne på et høyere nivå i Ukraina enn i andre land, og det spiller ingen rolle at de tjener mindre. Hvis du velger et byrå i Ukraina eller nærliggende land, kan prisen for å bygge en nettside bli litt lavere, men ikke billig. Årsaken er at IT-selskaper i Ukraina leverer tjenester til det globale markedet, da de har dyktige og ambisiøse spesialister som kan hevde seg internasjonalt.

I tillegg utvikler de seg og vokser veldig fort. De lager produkter av høy kvalitet, slik at du kan få det beste prosjektet til en fornuftig pris. Selvfølgelig kan du leie et veldig billig byrå til å gjøre jobben. Men hva om du må betale to ganger? Først får du et produkt av lav kvalitet, så må du finne et nytt byrå for å rette opp alle feilene.

Til slutt ender du opp med å bruke for mange ressurser og tid på det, men sitter igjen med det typiske middelmådige resultatet. I tillegg bør du vite at de fleste byråer jobber med timepriser. Hvis du vil samarbeide med et slikt byrå, får du et estimat med spesifiserte priser for alle stadier av webutviklingen. Hvordan fungerer det? Det skal vi svare deg på!

Hvordan markedsføre din nyopprettede nettside?

Tenk deg at du har opprettet en nettside, men hva er poenget hvis ingen vet om det? Du kommer ikke utenom å kjøre aktive kampanjer dersom du vil gjøre din tilstedeværelse online vellykket, effektiv og lønnsom. I den moderne online verdenen er det noen få verktøy for markedsføring: PPC, SEO, copywriting og SMM.

Markedsføring gjennom sosiale medier er populært og mange foretrekker å gjøre det på den måten, men likevel er det optimalt å benytte alle verktøyene og kanalene fordi de jobber sammen. Disse kanalene bygger sammen opp verdien av merkevaren din og gjør deg populær. Så, la oss se nærmere på disse markedsføringsverktøyene for å forstå hvordan de øker nettsidens verdi.

Betal-per-klikk-annonsering (PPC)

Betal-per-klikk er en type reklame når du oppretter noen bannere, videoer, tekster, andre typer innhold og deler det på forskjellige nettsider eller Googles søkeresultater. Denne typen reklame egner seg godt for promotering i stedet for sosiale medier.

Den gode nyheten er også at du kun betaler en avgift når brukeren klikker på annonsen din. Det bidrar til å holde budsjettet innenfor rasjonelle rammer og analysere hvor kampanjen fungerer best. For å vite dette, kan du bruke Google Ads - et av de mest anerkjente verktøyene som kan brukes i den generelle markedsføringsstrategien.

Søkemotoroptimalisering (SEO)

Søkemotoroptimalisering bidrar til å rangere nettstedet ditt høyere i søkeresultatene. Hvis det er for mange nettsider med samme innhold eller som driver med samme virksomhet som din må du nødvendigvis bruke SEO. SEO-spesialister hjelper deg med å få besøkende og konverteringer. De arbeider med å finpusse innholdet, inkludert tekstene for å gjøre nettstedet ditt populært for Googles søkemotorer. Takket være forskjellige analyseverktøy  vil du kunne vite hvor populært nettstedet ditt er og hvordan brukerne oppdager forskjellige sider, men også hva som ikke fungerer og trenger endringer.

Skape innhold

Innholdet er grunnlaget for alle markedsføringsstrategiene. Tekster, bilder og videoer er materialet og grunnlaget for PPC-annonsering, SEO, SMM. Når det kommer til tekstproduksjon er tidspunktet kommet hvor du kanskje etterspør en tekstforfatter for å fylle nettstedet, lage tekster for SEO, innlegg for instagram, facebook og andre plattformer. Generelt sagt, i en digital verden er innhold på nettsiden din eller annonsen den eneste forbindelsen mellom deg og din potensielle kunder.

Det er svært viktig at alt du publiserer holder høy kvalitet ettersom det er slik du skaper ditt omdømme på nett.

Du kan imidlertid ikke gjøre det på en tilfeldig og rotete måte - det virker ikke. For å markedsføre nettsiden og virksomheten din på internett bør du opprette en innholdsstrategi, der separate strategier fungerer for hvert nøkkelmål.

Markedsføring via sosiale medier (SMM)

Sosiale medier har enorm påvirkningskraft på dagens samfunn. Folk bruker all sin tid på instagram, facebook, LinkedIn, Twitter og andre plattformer. Sosiale medier har blitt førstevalget for online markedsføring hvis du ønsker å promotere nettstedet ditt. Beste måten å gjøre det på er å skape noe innhold for din profil, og så ansette bloggere eller firmaer som vil hjelpe deg å skrive, snakke om produktet ditt og alltid legge igjen gode omtaler for nettsiden din. Lag innhold vekselsvis for de ulike plattformer og gjør alt for å tiltrekke besøkende til nettstedet ditt, der de kan bli bedre kjent med deg.

Usikker på hvordan du gjør det? Det er jo tross alt litt komplisert. Du gjør lurt i å velge et team av spesialister hvis du verdsetter tiden og pengene dine. Dersom du ikke ønsker å ansette eksternt kan du opprette et team innad i bedriften eller gjøre det selv. Det viktigste her å i det minste gjøre noe.

Eksempler på kostnader ved en nettside

Dersom du fortsatt lurer på hvor mye en nettside koster vil vi gi deg noen spesifikke eksempler. Et stort og omfattende produkt krever naturligvis mer penger en noe som er mindre.

Derfor vil kostnaden for å bygge et nettsted som facebook for å ta et eksempel være minst 20-30 tusen dollar. Hvorfor? Ett nettverk for sosiale medier krever en diger server og tilsvarende store kostnader for å skape et bra design og en funksjonalitet som kan gjøre alt dette virkelig. Ikke bare det, plattformen skal faktisk fungere perfekt, kunne behandle en stor mengde brukere og holde sikkerheten til alle dataene på høyeste nivå.

Et annet eksempel er et nettsted som eBay, også her snakker vi om en høy pris - du trenger minst 20 tusen dollar. Nettsider beregnet for netthandel bruker mange ressurser, trenger individuell hosting og konstant oppfølging. Apropos kostbart, å bygge et nettsted som legal zoom er det dyreste produktet. Å utvikle en slik nettside krever et attraktivt design som har nok informasjon på sidene, og popup-skjemaer for kommunikasjon med kunder og brukere.

Men det viktigste her er at det kan kalles et program mer enn en enkelt nettside ettersom det kan skape dokumenter for deg. Derfor tar et slikt produkt mye innsats og ressurser. For å gi deg en bedre forståelse av den gjennomsnittlige kostnaden for utvikling av nettsider kan vi gi deg følgende tall med en timepris på 700,-:

 

Tidsbruk (i timer)

Tilnærmet pris for en nettside, i NOK

en nettside som Facebook (grunnleggende sosiale nettverk)

600 t +

400 000

en nettside som eBay (enkel nettbutikk)

600 t +

400 000

en nettside som legal zoom

1300 t +

900 000

en nettside som WeedMaps

400 t +

280 000

en nettside som Zazzle

900 t +

630 000

 

Nå kjenner du alle detaljene og hemmelighetene bak utviklingen av nye nettsider. For mye info vil du kanskje si, men med denne kunnskapen unngår du å bli lurt av falske spesialister. Det vil også hjelpe deg å forstå hva du trenger og hvordan en reell side kan bli akkurat slik du drømmer om.

 

Vil du lage nettsted?

Kontakt oss for å gjøre det