Trenger du hjelp med prosjektet ditt?
Navn
E-post
Telefon
Prosjektdetaljer
Maya Styupan, Head of Sales
12b Krutogirniy uzviz Dnipro, Ukraine
Oops! Noe er galt. Kontroller alle feltene og send skjema igjen.
Ok

Web, native og cross-platform apper: Hva er forskjellen?

Utviklingen av mobilapper har tatt av de siste årene. I dag ønsker også små bedrifter å ha mulighet til å nå nye kunder gjennom funksjoner som er lett tilgjengelig på smarttelefonen. Mange foretrekker å handle på nettet eller benytte seg av tjenester mens de er på farten. Mobileapper tilrettelegger for dette og forkorter forbrukernes beslutningstid.

 

Det er imidlertid forskjeller i måten mobilappen kan utvikles på, som kan påvirke funksjonaliteten og potensialet. Om du bør velge web app, native app eller en cross-platform app avhenger av virksomhetens mål og forventninger til mobilappen. I denne artikkelen vil vi gå gjennom hva de som er de viktigste funksjonene ved hver apptype. Målet er at du skal være i stand til å vurdere de ulike faktorene opp mot hverandre, og slik få bedre forståelse for hvilken type som passer akkurat dine forettningsambisjoner.

 

                                                                                             

Hva som kjennetegner en web app

 

Webapplikasjoner er avhengig av en nettleser ettersom de i realiteten er en nettside optimalisert for mobil. Det betyr at brukerne samhandler med appen via en nettvisning, uavhengig av hvilket operativsystem de bruker, og de trenger ikke å laste ned en app på mobilen for å få tilgang. For en profesjonell utvikler er det en enkel jobb å bygge en slik app. Det krever ikke mye tid eller innsats, og appen er derfor kostnadseffektivt og lett å vedlikeholde.

 

Ulempen er at HTML-apper har begrenset funksjonaliteten fordi de i stor grad trenger en nettleser og internettforbindelse for å fungere. De er tregere enn en native app, og kan ikke ta i bruk flertallet av verktøyene på mobilen. Dette fører ofte til en dårlig brukeropplevelse, og teknologien anses som utdatert, lite intuitiv og interaktiv.

 

 

Hva som kjennetegner en native app

 

En native applikasjon er en mobilapp skreddersydd til en bestemt plattform. Kodingen er på et språk bare denne plattformen opprettholder og aksepterer (f.eks aksepterer iOS-systemet Swift og Objective-C, mens Android forstår Java og Kotlin ). Hver av plattformene har sitt eget sett med verktøy for utvikling av programvare som sørger for at nyopprettede apper passer den spesifikke programvarens rammer, hardware og operativsystem, og dermed kan fungere på nettbrettet og smarttelefonen. Utviklingsprosessen for native apper innebærer med andre ord apper som er "innfødt" (native) hos bestemte plattformer og som ikke kan deles med tredjepartsplattformer.

 

Det er mange fordeler med native apper. De sikrer optimal tilpassing til en spesifikk plattform, noe som gjør ytelsen svært rask og smidig. App Store eller Play Marked, som er forhåndsinstallert på hver enhet, gjenkjenner egne verktøy og SDK, og sørger derfor for profesjonell støtte og at appen fungerer optimalt.

 

Dermed får brukerne en app med plettfritt samspill kombinert med en balansert UI/UX-opplevelse. Disse appene passer perfekt med enhetens innebygde funksjoner, inkludert kameraer, GPS og mikrofoner. Men det er også noen ulemper som gjør at det noen ganger kan være fordelaktig å velge en annen  apptype. Å utvikle native apper er tidkrevende og relativt kostbart.

 

 

Hva som kjennetegner en cross-platform app

 

Når det gjelder apputvikling for mobil, kan det også lages produkter som passer med flere plattformer. Det er ikke nødvendig å utvikle og vedlikeholde forskjellige applikasjoner for iOS og Android. Det er flere språk som kan benyttes for cross-platform apputvikling på tvers av plattformer, avhengig av hva slags app kunden ønsker, utviklernes preferanser og hvilke spesifikke krav som stilles.

 

Du må finne det språket som passer din applikasjon best. Det kan være C#, C + +. HTMLT, JavaScript, Ruby on Rails, Unity eller noe helt annet. Siden forskjellige plattformer godtar dem kan de ikke integreres like sømløst som en native app, og er derfor noe svakere når det gjelder kvalitet og funksjonalitet. Disse problemene kan påvirke brukeropplevelsen og appens ytelse.

 

For bedriften vil en cross-platform app bety mindre kostnader og den tar mindre tid å designe sammenlignet med en native app. En cross-platform app vil kunne være klar for å lanseres betydelig raskere enn en native app. Men det er verdt å være oppmerksom på dersom en feil som gjør det vanskelig å integrere appen riktig på plattformen skulle oppstå kan det føre til at det blir nødvendig å skrive appkoden på nytt.

 

Dette er spesielt nødvendig dersom feilen bryter med pålagte krav fra appbutikken (for eksempel hvis du unnlater å betale avgifter, gir utdatert eller uriktig informasjon, forstyrrer kontoen til andre tredjeparter osv.) eller resulterer i dårlige rangeringer av din app (bare App Store avgjør hvordan rangeringen av appen din i katalogen foregår, slik at du ikke kan manipulere rangeringer eller kommentarfelt).

 

 

Det er tre typer cross-platform apper: hybrid, kompilert til native og PWA

 

For å omgå begrensinger innført av mobile web apper og native apper har programvareutviklerne kommet opp med tre forskjellige typer cross-platform apper, som alle er utformet for å gi standardiserte appliksjoner som vil fungere like bra på ulike plattformer. Første utprøving var å slå sammen web appen og native apper, noe som resulterte i det vi kaller en hybrid app.

 

En slik kombinasjon viste seg imidlertid å være mindre attraktivt for sluttbrukeren enn de mer tidkrevende og kostbare native appene. For å unngå dette problemet ble noen funksjoner fra native apper lagt til hybrid appene, hovedsakelig en kode akseptert av hver plattform individuelt. Dette førte til etableringen av en ny under type - kompilert til native app. Denne endringen forbedret brukeropplevelsen, men det gjensto fremdeles en del kritiske problemer utviklerne måtte løse, som feilsøking og vedlikeholdskompleksitet. PWA (progressiv web app) er den tredje undertypen cross-platform app som innkorporerer noen av funksjonene fra web - og native appene.

 

Sammenligningen av native og web tillot å lage nettsider med noen karakteristikker av mobil applikasjoner. Sluttproduktets funksjonalitet var begrenset til native funksjoner i nettlesere som var forhåndsinstallert på mobile enheter.

 

 

Hva som kjennetegner en hybrid app

 

Hybride apper er en undertype av cross-platform appen. Enkelt forklart er det en kombinasjon av en native app og en web app. Hybridløsningen er et veldig godt valg å ha tilgjengelig i de tilfellene hvor det er vanskelig å velge om det er funksjonene til en web app eller en native app som vil være det riktige for din app. Hybriden innlemmer de beste funksjonene fra begge typene på en logisk måte, bestående av to deler: back-end kjerne og et native skall. Utvikling av hybrid apper er vanligvis avhengig av teknologier og språk som HTML, CSS, JavaScript, Apache ́s Cordova, Angular, React, Vue, Ionic osv

 

En hybrid app har sine begrensninger. De kan være krevende å vedlikeholde, de må ha god internettforbindelse når de er i bruk og kan ikke brukes offline. Å utvikle en hybrid app er rimelig i forhold til native apper og krever ikke en nettleser. De er generelt ganske raske, men har likevell et negativt omdømme når det kommer til brukeropplevelser. Mens vi fremdeles sammenligner native og hybrid apper er det verdt å nevne at native appen er raskere og kan tilpasses til bestemte plattformer, noe en hybrid app ikke kan.

 

 

Hva som kjennetegner en kompilert til native app

 

Hybrid appen er ikke den beste når det gjelder stabilitet over lengre tid. Hvis du fortsatt ønsker at din app skal ha funksjonaliteten til native app, men samtidig kunne kjøres på alle plattformer, er det bedre å bruke en kompilert til native app. Den inkorporerer de beste egenskapene fra native og hybrid apper, minimerer ulempene og utvider deres funksjonalitet.

 

Så om du gjerne vil ha en app som er fleksibel, passer alle plattformer og gir en god brukeropplevelse, bør du velge en kompilert til native app som benytter React Native og NativeScript. Logikken er enkel: alle appens komponenter, UI og API, er skrevet i et JacaScript-lignende språk og kompilert til nativekode for Android eller iOS

 

Kompilert til native apper har en hastighet som kan sammenlignes med hastigheten til native apper, men er rimeligere å utvikle. De passer alle plattformer, og er generelt mye bedre enn hybrid applikasjoner. Dessuten er de enklere å vedlikeholde enn hybrid apper siden utvikling av native teknologi baserer seg på felles praksis, standarder og guider. Feilsøking tar også mindre tid. Ulempen er at de ikke støtter native API og SDK, samtidig som de behøver tidkrevende og komplisert native utvikling.

 

Vil du lage en app?

Kontakt oss for å gjøre det

 

Hva som kjennetegner PWA

 

PWA står for progressiv web applikasjon. Du har kanskje lagt merke til dem når du besøker et nettsted med et banner nederst som ber deg om å gå inn på en app ved å trykke på ikonet på startskjermen. I realiteten er faktisk PWA en typisk nettside som ligger på en server og har sin URL.

 

De distribueres ikke gjennom appbutikker som de andre undertypene vi har nevnt ovenfor. I stedet kan de bli funnet på nettsidene. PWA benytte en såkalt service worker teknologi som gjør det mulig å få tilgang til nettstedet også offline. Når du har besøkt nettsiden til en applikasjon lagrer nettleserens cache de nødvendige dataene for å kjøre dem som et ikon eller et bokmerke på enheten din.

 

Også en PWA har sine fordeler og ulemper. De tilbyr høy hastighet og lave kostnader til utvikling, de passer alle plattformer, men krever en nettleser for å fungere. Imidlertid kan ikke en PWA teknisk sett regnes som en ekte applikasjon ettersom de har alle kjennetegnene til en nettside. Derfor krever de også en stabil internettforbindelse, i hvert fall ved første opplastning. Slike funksjoner som et kamera, lydopptak og video er ikke mulig å legge til dette programmet fordi PWA opprettholder bare de funksjonene som er native for mobilens nettlesere. De har begrenset tilgang til butikken og har ofte en dårlig brukeropplevelse.

 

 

Cross-platform apper

 

I tabellen nedenfor har vi samlet inn og skissert de grunnleggende parameterene og teknologiene som kan hjelpe deg med å velge din ideelle mobilapp. For å forenkle tabellen fokuserte vi på å sammenligne undertypene av cross-platform appene med native appene. Hver av disse kriteriene kan ha en enorm innvirkning på din strategi for å utvikle programvare for mobiltelefon, så det er svært viktig å først evaluere deres effekt på klientell og målgruppe.

 

 Web, native og cross-platform apper

 

 

Konklusjon

 

Utviklingen av mobilapper går raskt fremover, og vi vil kunne se en målbar forbedring de følgende årene. Men akkurat nå er det begrensede muligheter til å skape et perfekt program som vil fungere optimalt, og kunne integreres med alle plattformer. Valget står mellom å prioritere kostnader og tidsbruk eller kvalitet.

 

 

Tilhører du gruppen som verdsetter kvalitet, bør du velge en native app. Du vil da få en app som gir en plettfri brukeropplevelse til enten iOS eller Android brukere. Er du mer opptatt av å holde budsjettet nede og ønsker å slippe appen så snart som mulig, må du vurdere et av cross-platform alternativene. Ut fra sammenligningen av disse undertypene ser vi at det optimale kompromisset mellom kvalitet og fleksibilitet er å velge en kompilert til native app.

 

Vil du lage en app?

Kontakt oss for å gjøre det

Ranger denne artikkelen
(Gjennomsnitt: 5 out 5)
294311.11.2019
Trenger du hjelp med prosjektet ditt?
Navn
E-post
Telefon
Prosjektdetaljer
Maya Styupan, Head of Sales
12b Krutogirniy uzviz Dnipro, Ukraine
Oops! Noe er galt. Kontroller alle feltene og send skjema igjen.
Ok