Trenger du hjelp med prosjektet ditt?
Navn
E-post
Telefon
Prosjektdetaljer
Maya Styupan, Head of Sales
12b Krutogirniy uzviz Dnipro, Ukraine
Oops! Noe er galt. Kontroller alle feltene og send skjema igjen.
Ok

Fordeler og ulemper med utvikling av cross-platform apper

Tenker du på å bygge en app for flere plattformer? Høres ut som en strålende plan.

 

Android- og iOS-operativsystemer for mobil har tatt over den digitale verden. I 2018 brukte 88% av 13,09 milliarder mobile enheter Googles Android, og rundt 10 % av dem kjøres på Apples iOS. Med andre ord, begge systemene gir deg en betydelig mulighet til å nå den tiltenkte målgruppen, men ved å velge bare én plattform risikerer du å miste mange potensielle kunder. 

 

Cross-platform-utvikling (tilpasse et produkt til flere plattformer samtidig) kan være en god løsning for nyetablerte virksomheter som ikke har budsjett til å bygge to native apper, men som ønsker å nå så mange brukere som mulig helt fra begynnelsen.

 

Vår artikkel vil fortelle hvilke fordeler din virksomhet kan få fra cross-platform apper, og gjøre deg oppmerksom på ulempene som følger med.

 

Mobile OS global market share, 2009—2018

 

 

Fordeler med cross-platform-apputvikling

 

Cross-platform-apputvikling kan se ut som en skinnende mulighet for virksomheten. Utviklingsmodellen reduserer kostnadene og gir deg et stort publikum kort tid etter prosjektlanseringen. Men ikke bare det!

 

— Raskere utvikling

 

Den største fordelen med cross-platform-utvikling er at det er mindre tidkrevende. Det krever bare én kodebase for å opprette et ferdig digitalt produkt. Det betyr at du trenger færre utviklere, som igjen er kostnadseffektivt.

 

Og for å gjøre eventuelle nødvendige endringer i det endelige produktet før lanseringsdatoen, forbedrer du en enkelt flerplattform-kode, ikke to separate kodebaser. Konklusjonen er – det tar kortere tid for en cross-platform app å nå ut på markedet.

 

— Lavere utviklingskostnader

 

Denne fordelen er forbundet med den forrige. Utvikling av cross-platform apper gjør det mulig for bedriftseiere å laste opp produktene sine på flere plattformer (Google Play Market eller App Store) uten ytterligere investeringer i native apputvikling. Derfor fungerer tilnærmingen bra for bedriftens digitale produkter som sjelden er lønnsomme på en klassisk måte. Bedriften kan spare midler på å utvikle en universell løsning.

 

— Bredere eksponering

 

Med utvikling for flere plattformer har du en stor markedsrekkevidde. Når det gjelder rammeverket du bruker til å utvikle koden din, kan den kjøres på Android, iOS, Windows, BlackBerry og andre OS-enheter. Ved å kjøre på ulike plattformer, vil MVP-versjonen av appen vise deg hvilken plattform som er verdt satse på. Etter det kan du forbedre en native-app for den plattformen, og fokusere markedsføringen.

 

— Samsvar mellom plattformer

 

Moderne rammeverk for cross-platform apper er ekstremt praktiske og dynamiske. Sammenlignet med utvikling av native apper er det enklere å bygge en svært standardisert app ved hjelp av Xamarin, React Native, Flagutter eller Adobe PhoneGap. De nødvendige funksjonene blir kanskje ikke akkurat slik som du hadde forestilt deg, men det finnes mange tips om hvordan du kan utarbeide komplekse ideer med utviklingsinstrumenter for cross-platform.

 

— Kostnadseffektive oppdateringer og gjenbrukbar kode

 

Med native utvikling, må du oppdatere flere separate apper hvis du vil forbedre det digitale produktet. Kode skrevet for flere plattformer kan tilpasses når som helst – og du vil umiddelbart se endringene på alle plattformene den var utviklet for.

 

Sammenlignet med native apper sparer du ikke bare utviklingsmidler, det går også mindre kostnader til appforbedring, fiksering og tilpasning i henhold til brukertilbakemeldinger og bruksstatistikk. Du kan også lagre koden og bruke den senere til andre prosjekter.

 

— Smart skyintegrering

 

I 2019 var de fleste cross-platform appene, samt hybridappene, basert på skyteknologi. Derfor har deres utviklingsrammeverk mange verktøy for skyintegrasjon, inkludert spesielle programtillegg som er nyttige for å styrke appenes funksjoner eller tilpasse designet. Det er også enkelt å lagre brukerdata i skyene.

 

— Ingen bestemte språk er nødvendig

Dine ansatte utviklere vil møte færre tekniske barrierer når de skal jobbe med en cross-platform app. Uansett om de er spesialisert på HTML, CSS3 eller JavaScript – kan de bygge en god fungerende app ved hjelp av kunnskapen sin. Og når det gjelder outsourcing, sparer du kostnader, da du ikke trenger å ha Objective-C- eller Swift-spesialister i det eksterne teamet. Les mer om fordeler og ulemper ved outsourcing på bloggen vår.

 

Most popular cross-platform app development frameworks, 2019

 

— Bra for prototyping

 

Bygg en cross-platform app som en MVP for å sjekke potensialet til forretningsideen din. Denne tilnærmingen vil koste mindre enn utvikling av en native app, og hjelper deg å nå 98% av mobilbrukerne. Det en god strategi for nye virksomheter, som gjør det mulig å redusere risikoen for å bruke store summer på en idé som ikke er lønnsom.

 

Cross-platform apper fungerer også bra for prototyping og presentasjon av ideer for investorer.

 

Samle inn tilbakemeldinger fra brukere, analyser statistikken eller la investorene se ditt innovative prosjekt direkte på mobilen – med en multiplattformtilnærming som er mer kostnadseffektiv enn noensinne.

 

Vi anbefaler deg å tenke deg nøye om før du velger, og hvis du har spørsmål er det bare å ta kontakt med oss

LANARS er glade for å kunne hjelpe deg!

 

Ulemper med cross-platform apper

 

Men det sies at ingen ting er perfekt. Og cross-platform appene er intet unntak. Sammen med store muligheter som kostnadseffektivitet og kostnadsreduksjon, kommer begrensede designalternativer, lav hastighet, og kodetap i tilfelle du bygger en native app i stedet.

 

Finn ut om det er noen ulemper med utvikling av en cross-platform app som vil være kritiske for din virksomhet!

 

Native, cross-platform, and web approach to app development

 

— Lavere ytelse som følge av hardere kodedesign

 

Statistikken viser at 1 av 5 brukere bestemmer seg for å slette appen hvis de finner ut at den har treg ytelse. Tid er den mest verdifulle ressursen i 2019. Du vil utvilsomt miste noen av brukerne dine (opptil 20%) hvis appen irriterer dem med sine trege operasjonsprosesser.

 

Cross-platform appkode er en smule mer komplisert enn den som brukes til native apper. Det er derfor det vanligvis bremser ned den generelle apphastigheten.

 

— Dårligere UX- og UI-design

 

Hardware som støtter iøynefallende animerte funksjoner, 3D-effekter og fantastisk grafikk – dette er nok forbeholdt native appene, dessverre. De fleste cross-platform appene kan ikke bruke alle de innebygde funksjonene på mobilenheten, så brukeropplevelsen er derfor dårligere.

 

Faktum er at alle enhetene har sine spesifikajoner, og det er umulig å nå samme funksjonalitet med en enkelt en-for-alt-kode. Som et resultat må utviklerne forenkle funksjonene for å få skjermoppsettet og grafikken til å se likt ut på hver enhet.

 

— Lang ventetid for integrasjon av nye funksjoner

 

De som bestemmer seg for å bygge en cross-platform mobilapp, vil alltid måtte tilpasse seg det valgte rammeverket for apputvikling. Og problemet med dem er at de har en oppdateringsforsinkelse. Mens Apple legger til funksjoner i iOS, eller Google for å opprette nye funksjoner i Android, må disse rammeverkene endre utviklingsverktøyene for å gjøre det mulig å integrere nye funksjoner når operativsystemene skal oppdateres. Dette tar tid.

 

Og hvis de som jobber med native apper begynner å forbedre dem umiddelbart etter en OS-oppdatering, vil cross-platform apper alltid henge litt etter, og dermed virke litt utdaterte.

 

— Begrensede tilpasningsmuligheter og integrering av native funksjoner

 

I forrige avsnitt snakket vi om kommende OS-funksjoner, og her fokuserer vi på eksisterende. Utviklingsrammeverket kan ikke støtte alle funksjonene du trenger, inkludert en del som henger sammen med hardwarefunksjonalitet (varslingsfunksjoner, kamera eller GPS), og integrasjon med enhetens innstillinger og innebygde lagringstilgang.

 

Mangelen på støtte til grunnleggende funksjoner kan resultere i at hele applikasjonen blokkeres! I bloggartikkelen Hvor mye koster det å bygge en app kan du lese om hva slags funksjoner som er avgjørende for din app.

  

— Kodetap ved bytte til en annen plattform

 

Ta hensyn til at den mest kostnadseffektive måten å bygge en cross-platform app er å bruke et utviklingsrammeverk beregnet på denne applikasjonstypen. Rammeverket låser inn prosjektet på samme måte som nettsidebyggere lar deg opprette sider uten å gi deg mulighet til å bruke samme side på et annet nettsted.

 

Vær derfor nøye når du velger rammeverk! Hvis du en dag bestemmer deg for å bytte til et annet rammeverk, vil all tidligere innsats gå tapt.

 

— Begrenset verktøykasse innenfor rammeverket

 

Det er trygt å bygge en cross-platform app hvis du vet nøyaktig hvilke funksjoner du trenger å implementere i appen din, og du er sikker på at dette er mulig med det valgte utviklingsrammeverket. Er du usikker bør du kanskje vurdere et annet alternativ.

 

For mange bedrifter er det kanskje ikke nok verktøy for apptilpasning. Ruby on Rails, Java og TypeScript antas å være de beste programmeringsspråkene for utvikling av apper som kan tilpasses flere plattformer. Men de er ikke perfekte.

 

Hvordan løse problemet? Det er lurt å starte med å ansette dedikerte utviklere med cross-platform-ekspertise. Uansett hvilket rammeverk de kommer til å bruke (Flagre, Ionic, Apache Cordova (PhoneGap), Xamarin eller React Native), vil de sannsynligvis kjenne dem bedre enn deg, og kan velge en utviklingsplattform som passer for dine ønskede funksjoner.

 

I LANARS utarbeider vi prosjektene med Flutter,  som er et verktøy for brukergrensesnitt utviklet av Google. Flutter er utviklet for å lage native apper for ulike plattformer, inkludert web, mobil og skrivebord ved hjelp av en enkelt kodebase.

 

 

Når multi-platform apputvikling er bedre enn native apputvikling

 

Rules to choose between native and cross-platform development

 

Hva er hovedformålet med å utvikle en cross-platform app? I motsetning til native apper er apper av denne typen kompatible med mer enn ett operativsystem. Når du oppretter en slik app må du bare utvikle én kode, og deretter lanseres produktet både på App Store og Google Play-markedet. Du når et bredt publikum på kort tid.

 

Cross-platform programvareutvikling kan halvere prisen på utviklingen, spare tid og være lett å oppdatere. Men det vil også begrense mulighetene for designtilpasning, og ikke alltid gi deg tilgang til hele spekteret av operativsystemer og hardwarefunksjoner. Derfor er ikke tilnærmingen spesielt godt egnet for disse virksomhetene:

  • IoT-relaterte produkter som skal innlemmes med bestemte enhetsfunksjoner
  • Apper som baserer seg på mulighetene for spesialtilpasning av profil
  • Produkter som må oppdateres ofte bør vurderer native programvare
  • Apper som skal håndtere raskt innkommende informasjon (for sjåfører eller operatører)
  • Produkter må fungere online (godtar ikke skyteknologi)

 

Cross-platform-webutvikling er ikke det samme som hybrid apputvikling, men de har noen funksjoner til felles. De anses for eksempel begge å være en skybasert bærekraftig universal-løsning. De er også ofte standardisert i design ettersom de er bygget fra ferdige moduler ved hjelp av et utviklingsrammeverk.

 

Så hva med prosjektene som passer perfekt med en cross-platform-app? Dagens cross-platform apper er mer pålitelige og brukervennlige enn tidligere versjoner. De brukes ofte til prosjekter som dette:

 

—  Du trenger et bredt utvalg av brukere

Hvis målet er å bevise for deg selv, eller investorene dine, at forretningsideen er levedyktig, men du har begrensede midler, bør du velge et nettsted, eller en app som kan tilpasses på tvers av plattformer. Det vil gi deg muligheten til å angi målgruppen din, studere brukeratferd og forberede deg på en komplett native apputvikling.

 

 — Design er mindre viktig

Det er kanskje overraskende å høre, men alle apper trenger ikke å være ekstremt vakre. Tenk på aksjehandelsverktøy eller apper for webanalyse for eksmpel. Noen ganger, hvis du har en god digital idé, er det ikke noe presserende behov for å presentere den på en fancy spesialdesignet måte. Funksjoner kommer først.

 

— Du utvikler en bedriftsapp

Selv om det er tusenvis av ansatte i bedriften din er det fremdeles smått sammenligner med det globale appmarkedet. Det er ikke verdt pengene å utvikle en native app for internt bruk. Dine ansatte vil uansett bruke appen din, så det er ikke et problem hvis den er litt uniformert.

 

For å lære mer — her er noen bedrifter som bestemte seg for å bruke cross-platform-tilnærmingen som basis. Olo, Ads Manager App av Facebook,  Bloomberg og  CA Mobile er blant dem.

 

 

Konklusjon

 

Cross-platform apputvikling er ikke en klar vinner om vi sammenligner med native apputvikling. Samtidig har den mange betydelige fordeler som gjør tilnærmingen til den eneste mulige løsningen for visse typer startups.

 

Uvikling av en cross-platform app er raskere, billigere og enklere. Det er et perfekt verktøy for å teste oppstartsideen eller presentere den for investorer. Slik blir det mindre risikofylt å bruke midler på native apputvikling etterpå. I tillegg fungerer det perfekt for bærekraftige bedriftsapper.

 

Det er også et par argumenter mot cross-plattform mobilapputvikling. Apper på tvers av plattformer har vanligvis lavere driftshastighet og tregere responstid, dårlig UX og UI, og støtter kanskje ikke maskinvarefunksjoner.

 

En annen vanlig kritikk er de ikke kan skilles fra rammeverket appen er bygget med. Når du har opprettet en app ved hjelp av Xamarin eller React Native, har du ingen muligheter til å bruke samme kode innenfor et annet rammeverk.

 

Husk at i tillegg til cross-platform apper finnes også hybrid apper (som er billige, men ikke så egnet for integrasjon av hardwarefunksjoner) og progressive webapper (som passer for e-handel). 

 

Vi anbefaler deg å tenke deg nøye om før du velger, og hvis du har spørsmål er det bare å ta kontakt med oss

LANARS er glade for å kunne hjelpe deg!

Ranger denne artikkelen
(Gjennomsnitt: no rating yet)
163205.03.2020
Trenger du hjelp med prosjektet ditt?
Navn
E-post
Telefon
Prosjektdetaljer
Maya Styupan, Head of Sales
12b Krutogirniy uzviz Dnipro, Ukraine
Oops! Noe er galt. Kontroller alle feltene og send skjema igjen.
Ok